Wytrawiarka Altair

Wytrawiarka Altair to bardzo złożony projekt elektroniczny, wymagający wiele czasu i zaangażowania w jego przygotowanie, wykorzystujący kilka elementów spoza świata elektroniki.

Wśród elementów wykorzystanych do jej budowy można wymienić:

  • szklana kuweta, robiona na wymiar
  • drewniana obudowa, robiona na wymiar
  • grzałki akwariowe (25 W i 30 W)
  • pompka akwariowa (15 W)

Wytrawiarka to zbitek kilku osobnych modułów. Wśród nich znajdują się:

  • sterownik grzałki - odpowiada za automatyczną regulację temperatury (załączanie i wyłączanie grzałek) w ustalonej histerezie (gałka min i max); jest to moduł wyłączalny, posiadający sygnalizację grzania,
  • wyświetlacz temperatury - oparty na sterowniku linijki LM3914 oraz na linijce diodowej; moduł jest podłączony do termometru cyfrowego LM35, który jest zanurzony w roztworze nadsiarczanu sodu do wytrawiania; temperatura jest pokazywana w zakresie 32*C - 50*C, co 2*C (z alarmem przekroczenia górnej granicy i odłączenia termometru),
  • sterownik oświetlenia - układ posiada własne podświetlenie kuwety (5 białych diod) o regulowanym poziomie natężenia światła z wyłącznikiem,
  • sterownik pompki i układ prostowniczy (moduł główny) - umożliwiający jej włączanie za pomocą przekaźnika oraz sterujący i zasilający pozostałe moduły.

Ponadto wytrawiarkę wyposażono w układ chłodzenia aktywnego - wentylator oraz otwory wentylacyjne w obudowie do chłodzenia wewnętrznej elektroniki układu i dostarczania powietrza do pompki. Całość została podłączona tak, aby możliwy był łatwy demontaż dowolnego z jej modułów. Cała kuweta jest wysuwana, a grzałki są zamocowane jedynie za pomocą przyssawek, co ułatwia jej szybkie wyjęcie i łatwe czyszczenie.

Całość zasilana jest bezpośrednio z sieci przez gniazdo komputerowe. Ponadto moduł główny wyposażono w bezpiecznik chroniący przed uszkodzeniem wytrawiarki.

Od teraz wytrawianie płytek jest przyjemnością. Jedyną jego wadą jest hałas generowany przez pompkę.

Więcej zdjęć dostępnych jest na stronie: https://plus.google.com/.../5840806445241655761

Tuesday the 24th. // www //